strictly cars with character

Porsche Panamera Hybride officieel (video)

16 oktober 2014
Zoals we vorige week al voorspelden op carros.nl is de hybride wereldprimeur van Porsche op de Autosalon van Genève de Panamera S Hybrid. Het nieuws is nu echter officieel en de techniek is gebaseerd op die van de Cayenne. Het levert de Panamera S Hybrid energielabel A op. Bovendien is de Panamera S Hybrid een van de zuinigste Porsche ooit. Volgens de officiële verbruiksnorm zou de hybride slechts 6,8 liter benzine per 100 kilometer nuttigen en dat komt overeen met een CO2-uitstoot van 159 gram per kilometer. Dat cijfer is behaald met optionele Michelin vier seizoenenbanden met lage rolweerstand. Op gewone banden laat de Panamera S Hybrid 7,1 liter per 100 kilometer noteren en een CO2-uitstoot van 167 g/km.

380 pk, 0-100 in 6 sec

Die verbluffende zuinigheid betekent niet dat deze vijfdeurs sportsedan in moet leveren qua prestaties. In totaal is er namelijk 380 pk aan vermogen beschikbaar, 333 pk van de drieliter compressormotor (van Audi) en 47 pk van de elektromotor. Die elektromotor fungeert tevens als generator en startmotor en is samen met de koppeling tussen de motor en de achttraps automaat geplaatst. Het krachtpakket laat de Panamera S Hybrid in zes tellen van 0 naar 100 km/h sprinten en een top van 270 km/h bereiken.

Elektrisch rijden en zeilen

De hybride aandrijving van de Panamera S Hybrid maakt gebruik van een nikkel-metaalhydride accu (NiMH), waarin de energie die wordt teruggewonnen bij het remmen wordt opgeslagen en waaruit de elektromotor die weer kan putten bij het optrekken. De Panamera S Hybrid kan tot twee kilometer volledig elektrisch rijden. Maar de hybride Porsche kan ook ‘zeilen’. Dat woord gebruikt het Duitse sportautomerk voor het ontkoppelen en uitschakelen van de benzinemotor op hogere snelheden als geen aandrijving nodig is. Dat gebeurt tot maximaal 165 km/h op snelwegen.

127.000 euro, leverbaar in juni

Porsche gaat de Panamera S Hybrid al in juni leveren en heeft ook al een prijs voor de auto bekend gemaakt. In Nederland bedraagt die 127.000 euro, 5.000 euro minder dan de 400 pk sterke Panamera S. In werkelijkheid is het voordeel nog groter om de Panamera S Hybrid een rijkere uitrusting heeft met onder meer adaptieve luchtvering, PASM en Servotronic.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer