In de aanloop naar de autoshow van New York in de nieuwe Jaguar XF gepresenteerd. De auto is iets korter" /> In de aanloop naar de autoshow van New York in de nieuwe Jaguar XF gepresenteerd. De auto is iets korter"> In de aanloop naar de autoshow van New York in de nieuwe Jaguar XF gepresenteerd. De auto is iets korter"> CARROS Magazine - Nieuwe Jaguar XF onthuld (met video)
strictly cars with character

Nieuwe Jaguar XF onthuld (met video)

25 maart 2015
In de aanloop naar de autoshow van New York in de nieuwe Jaguar XF gepresenteerd. De auto is iets korter dan zijn voorganger en door toepassing van veel aluminium tot 190 kilogram lichter. Mede daarom claimt Jaguar voor de nieuwe XF het laagste verbruik van alle niet-hybride modellen in deze klasse. In de herfst komt de XF in ons land op de markt. De nieuwe Jaguar XF heeft een coupéachtige lijnvoering en mede daardoor een opvallend lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0.26. De auto is 7 mm korter en 3 mm lager dan voorheen, maar de wielbasis is gegroeid met 51 mm tot 2,96 meter. Dat verschaft de nieuwe XF meer interieurruimte dan de concurrentie, zo claimt Jaguar. De nieuwe Jaguar XF heeft een ‘aluminium-intensive’ architectuur, wat wil zeggen dat zo’n 75 procent van de structuur van de auto uit aluminium bestaat. Vergeleken met de vorige XF is de auto tot 190 kilogram lichter, tewijl de carrosserie 28 procent stijver is geworden.

Zuinige diesels

Het lagere gewicht en de lagere luchtweerstand helpen natuurlijk het verbruik te verlagen, maar dat geldt ook voor de nieuwe motoren. De XF met tweeliter Ingenium dieselmotor met 163 pk zou volgens de NEDC-meetmethode aan 4,0 liter per 100 kilometer genoeg hebben en dat komt neer op een CO2-uitstoot van 104 g/km. Naast deze dieselmotor is er een 180 pk sterke Ingenium vierpitter, die oom standaard met handgeschakelde zesbak wordt geleverd. Een achttraps automaat is optioneel. Het dieselgamma wordt compleet gemaakt door een drieliter V6 biturbodiesel met 300 pk en een koppel van 700 Nm met standaard een achttraps automaat.

Sterke benzinemotoren

De nieuwe Jaguar XF zal ook beschikbaar komen in drie benzineversies. De tweeliter viercilinder turbomotor met directe injectie levert 240 pk, de 3.0 V6 compressormotor is er naar keuze met 340 of 380 pk. Alle benzinemotoren hebben een achttraps automaat. Jaguar belooft zeer dynamische rijkwaliteiten dankzij de stijvere carrosserie, het lagere gewicht en de sterke motoren. Maar ook de hoogwaardige wielophanging en de verfijnde elektrische stuurbekrachtiging zouden daar een bijdrage aan moeten leveren. Standaard heeft ook de nieuwe XF vierwielaandrijving, maar als optie is de auto er ook met permanente vierwielaandrijving.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer