strictly cars with character

Brexit: wat doet het met de auto-industrie?

24 juni 2016
De meeste voortekenen wezen op een Bremain, totdat we vanochtend wakker werden met een Brexit. Een miljardenverlies voor de auto-industrie lijkt het gevolg. Volgens Evercore ISI, een onderzoeksbureau naar investeringen, zal Brexit leiden tot een delving van de inkomsten van auto-fabrikanten met acht miljard euro wereldwijd. De productie van West-Europese autoproducenten zal met 2,5 procent afnemen en de autoverkoop in het Verenigd Koninkrijk krijgt een knauw van dik 14 procent.

Frans verlies

Evercore ISI denkt dat vooral de Franse PSA Groep (Peugeot en Citroën) het stevig te verduren krijgt. Hun inkomsten per aandeel zal met ruim 20 procent dalen. Volkswagen – toch al niet bezig met de fijnste periode in haar geschiedenis – zal bijna 15 procent minder waard worden en ook Ford ziet de aandelenwaardering met ruim 14 procent dalen. Honda en Toyota zullen het minst getroffen worden, omdat zij veel productie in het Verenigd Koninkrijk hebben ondergebracht.

Lucratief

Groot-Brittanië bleek de afgelopen jaren een van de lucratiefste markten voor autofabrikanten. Vooral de westeuropese autobouwers halen er grote marges. Die komen nu onder druk te staan. Ook de Britse auto-industrie begint aan onzekere tijden. Jaarlijks bouwt het VK 1,7 miljoen voertuigen, waarvan 57,5 procent bestemd is voor Europa. Eerder bleek al dat 77 procent van de Britse auto-industrie hoopte op een Bremain.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer