strictly cars with character

Vision Van: de koeriersdienst met drones

8 september 2016
Even een uitstapje naar de bestelwagens. Mercedes-Benz heeft namelijk de Sprinter van de toekomst gepresenteerd. Deze Vision Van is volledig elektrisch aangedreven en rijdt rond met drones op het dak. We zien het bij steeds meer autofabrikanten. Ze maken langzaam de overstap naar mobiliteitsaanbieder. Ford is bijvoorbeeld heel ambitieus met haar Smart Mobility programma, waarbij het nadenkt over tal van mobiliteitsoplossingen om de dichtslibbende binnensteden te ontzien. Bij Audi heet dat Audi Urban Future. BMW ziet, net als veel concurrenten, wel wat in deelautoprogramma’s getuige de uitrol van ReachNow in de VS.

Holistisch

Bij Mercedes-Benz bedrijfswagens heet dat toekomstdenken adVANce. Daarin gaat het op zoek naar ‘holistische systeem oplossingen’. Zo zegt Volker Mornhinweg, directeur van Mercedes-Benz Vans, dat de bedrijfswagenbouwer over een paar jaar van een leverancier van bestelauto’s is veranderd in een partner in business solutions. “Dat is niet iets wat wij afdwingen, maar een antwoord op de wereld die vanaf nu in razendsnel tempo verandert. Wij zijn het wel aan onze stand verplicht om bij innovaties in de voorhoede te opereren", aldus Mornhinweg.

Snel inladen

Binnen adVANce past de onthulling van de Vision Van. De futuristisch ogende bestelwagen is niet meteen de blauwdruk voor de nieuwe Sprinter, maar meer – zoals de naam al zegt – een visie op de toekomst. De Vision Van is volledig elektrisch aangedreven en kent een volledig vlakke laadvloer, waarbij de hele vracht in een keer kan worden ingeladen via een speciaal laadsysteem.

Drones

Volgens Mercedes stapt een koerier al snel 180 keer per dag in en uit zijn bestelwagen. Om die reden is de Vision Van voorzien van een joystick en wat knoppen, zodat er geen stuur en pedalen in de weg zitten. De achterklep en of zij-schuifdeur tientallen keren per dag openen is ook verleden tijd. Pakketjes worden automatisch uitgeladen. De koerier kan ze zelf bezorgen, maar hij heeft eveneens de beschikking over een stel drones op het dak. Die vliegen uit met pakketjes, zodat de koerier snel weer door kan naar de volgende bestemming. 

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer