strictly cars with character

Audi zet volgende stap in autonoom rijden

25 oktober 2016
Audi gebruikt sinds kort een stuk Duitse Autobahn om haar zelfrijdende auto’s en car-to-x-communicatie verder te ontwikkelen. Audi laat wel vaker zien dat het flink investeert in autonoom rijden. Zo zagen we al een Audi TT op eigen houtje Pikes Peak beklimmen en begin vorig jaar reed een Audi A7 autonoom van Silicon Valley naar Las Vegas. De volgende stap in de ontwikkeling van autonome techniek lijkt nu te worden gezet in de vorm van praktijkproeven op een stuk Duitse Autobahn. Op diverse delen van de A9 tussen Nürnberg en München neemt Audi deel aan totaal zes projecten: drie gericht op infrastructurele oplossingen en drie op communicatietechnologie.

Terugkaatsen

Het doel van de tests is onder meer om de infrastructuur van de Autobahn betrouwbaarder te maken. Om zelfrijdende auto’s goed te kunnen laten functioneren moet bijvoorbeeld het materiaal van de wegmarkeringen en vangrails worden aangepast om radarsignalen goed te kunnen terugkaatsen. Verder wordt er getest met car-to-x-communicatie waarbij auto’s met elkaar en met de omgeving communiceren via transmitters en sensoren.

LTE-V

Audi werkt onder meer  met LTE-V, een communicatietechnologie waarmee auto’s met elkaar in verbinding staan. Daarmee kunnen ze elkaar waarschuwen als er ijzel wordt gedetecteerd. Ook het in colonne rijden – het zogenaamde platooning – is mogelijk via LTE-V.

Realtime

Een van de zes projecten heeft de naam ‘Car2Infrastructure’ meegekregen waarbinnen de auto verbinding heeft met online verkeerstekens met variabele signaleringen. Snelheidsbeperkingen, files of rijbaanafsluitingen worden zo in realtime doorgegeven, waardoor autonoom rijden nog veiliger wordt.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer