strictly cars with character

Kia GT: volgende stap richting prestige

12 december 2016
Kia zoekt met de aankomende GT duidelijk hogere regionen op. En dan liet het ook al de Telluride Concept zien. Hoe de Zuid-Koreanen op zoek gaan naar prestige. Kia verkoopt tegenwoordig ruim drie miljoen auto’s per jaar wereldwijd. En zusterbedrijf Hyundai zelfs meer dan vijf miljoen. Gezamenlijk staan ze stevig in de top-10 van best verkopende volumemerken. Toch is 2016 niet helemaal het jaar gebleken van de twee Zuid-Koreaanse autobouwers. De verkoopgroei zette wel door, maar bleef achter bij verwachtingen. Vooral in de opkomende markten vielen de opbrengsten tegen. Hyundai werd daarvoor door beleggers afgestraft. Op de aandelenmarkten deed Hyundai het ’t slechts van alle autofabrikanten, op Volkswagen na.

Genesis

Hyundai weet wel hoe het de omzetten voor de komende jaren wil verbeteren. In navolging van Aziatische automerken wilt het de luxemarkt veroveren met nieuw label: Genesis genaamd. Ook Kia gooit het over de boeg van het upgraden van het wagenpark. Niet meteen met een eigen label, wel met nieuwe modellen aan de bovenkant van het eigen spectrum.

Premium zevenzits SUV

Begin dit jaar kwam Kia naar de autoshow van Detroit met de Telluride, een conceptversie van een premium zevenzits SUV. Het imposante voorkomen en het systeemvermogen van 400 pk – de Telluride is een plug-in hybride – laten zien dat het menens is. De kans dat er een productiemodel van de Telluride komt is groot.

Kia GT

Kia werkt momenteel ook aan een sportsedan die de 0-100 km/u sprint in vijf seconden vervolmaakt. De naam van de nieuwkomer – die gepostioneerd wordt boven de Optima - is de Kia GT, naar het conceptmodel dat in 2011 enthousiast ontvangen werd. Onder motorkap van de achterwielaangedreven GT is een viercilinder motor te vinden die goed is voor circa 320 pk en wordt geleend van de GT4 Stinger, een conceptmodel die het waarschijnlijk niet redt tot de productiefase. De Kia GT is waarschijnlijk te zien op de Detroit Motor Show in januari om later in het jaar in de verkoop te gaan. Spionagefotografie toont de Kia GT.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer