strictly cars with character

Ford en Jaguar Land Rover snijden in kosten

11 januari 2019

Zowel het Amerikaanse Ford als het Britse Jaguar Land Rover hebben deze week gezegd te willen gaan snijden in de kosten. Bij Jaguar Land Rover verdwijnen 4.500 banen en bij Ford ‘enkele duizenden’.

Bij Jaguar Land Rover vertrokken het afgelopen kalenderjaar zo’n 1.500 mensen noodgedwongen. Voor de komende tijd komen daar nog eens 4.500 mensen bij. De Britten beginnen naar eigen zeggen met een vrijwillig afvloeiingsprogramma in het Verenigd Koninkrijk. Het afslanken van het bedrijf valt binnen het 'Charge and Accelerate'-transformatieprogramma dat tot doel heeft 2,5 miljard pond aan kosten te besparen. “Deze strategische herstructurering moet leiden tot een slankere en veerkrachtigere organisatie en een plattere managementstructuur”, aldus Jaguar Land Rover.

Met het uitgespaarde geld is het bedrijf van plan investeringen te doen op het gebied van technologie. Jaguar Land Rover wil vooral vaart maken met een nieuwe generatie elektrische aandrijflijnen.

Hervorming in Europa

Ford wil een zesvoud besparen van wat Jaguar Land Rover voor ogen heeft. Liefst 15 miljard euro willen de Amerikanen winnen door middel van het verlies van banen en een hervorming van haar activiteiten in Europa. Hoeveel mensen de laan uit worden gestuurd, is niet bekend gemaakt. Persbureau Reuters heeft het echter over duizenden arbeidsplaatsen. In Europa werken liefst 53.000 mensen bij Ford.

Aanpassing Ford-modelgamma

Het modelprogramma van Ford gaat eveneens op de schop. Welke modellen er precies verdwijnen is nog niet bekend, maar het bedrijf zelf spreekt over het behouden van de meest winstgevende modellijnen. Elke model moet daarbij leverbaar zijn met een vorm van elektrificatie. Ook lijkt Ford een aantal van haar Amerikaanse modellen overzees te willen gaan verkopen. Het zou gaan om de Explorer en de aankomende Mach One; een volledig elektrische SUV.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer