strictly cars with character

Kort gesproken: Henk Janus van Classic Wings & Wheels

16 juli 2019

Op 31 augustus aanstaande vindt op de luchtmachtbasis Gilze-Rijen weer Classic Wings & Wheels plaats. Initiatiefnemer Henk Janus spreekt over “Een opwindende airshow van antieke en klassieke vliegtuigen. Echte vliegtuigen, géén modellen.” Dit alles in combinatie met een show van zeldzame en klassieke automobielen.

1 Hoe lang bestaat Classic Wings & Wheels nu?

“Sinds 2001. We organiseren het eens in de twee jaar, maar moesten één keer overslaan omdat de startbaan van het vliegveld werd gerepareerd. Ons evenement is vanaf het begin op Gilze-Rijen gehouden, in samenwerking met de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht, Rotary Club Oosterhout en Circuit Zandvoort.”

2 Klassieke vliegtuigen en auto’s samen, een bijzondere combinatie.

“Klopt. Ik kwam op het idee om dit in Nederland te organiseren toen ik het een keer in Engeland gezien had. Wij kenden dat toen niet.”

3 Wat staat het publiek te wachten?

“Onder meer een vliegshow met een aantal klassieke toestellen die speciaal hiervoor uit Engeland overkomen en sprints met snelle klassieke auto’s, zoals Bentley’s en Ferrari’s op de startbaan. Het is één groot feest voor de pure liefhebbers, maar ook weer geen massa-evenement. Er komen meestal tussen de 4.500 tot 5.000 mensen.”

4 Over hoeveel vliegtuigen praten we?

“Zo’n dertig historische vliegtuigen, zoals Spitfire’s, bommenwerpers, Dakota’s en de nodige vooroorlogse toestellen. Die gaan ook de lucht in. Deze editie staat in het teken van 50 jaar Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht, die met 28 toestellen op Gilze-Rijen is gestationeerd. Daarnaast markeren we de start van de festiviteiten van 75 jaar Bevrijding. Reken dus op een indrukwekkende airshow!”

5 Kun je meevliegen in één van de vliegtuigen?

“Zeker! Maar dat is wel afhankelijk van het arrangement in het pakket dat je als bezoeker hebt besteld. Zie daarvoor: www.classicwings-wheels.nl.”

6 Komen de klassieke auto’s ook in actie?

“Nou en of. Er zijn sprints en races. En de auto’s staan opgesteld in een historische paddock, ter herinnering aan mannen als Jan Flinterman en Dries van der Lof. De originele Maserati van Flinterman en de echte HWM van Van der Lof komen serieus in actie.”

7 Welke automerken gaan we zoal zien?

Bentley is het ‘Preferrerd Marque’, daarnaast zijn er Ferrari’s en hebben we het Jensen Genootschap, de Triumph TR Club, de Cobra Club en de Austin Healey Club uitgenodigd. We verwachten verder de Dutch Vintage Sports Car Club, de MG TC Club en de Historische Formule I Club.”

8 Is er weer een goed doel aan het evenement verbonden?

“Ja, twee zelfs: het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie en het SLMK Fonds voor Slokdarm- en Maagkanker. Serieuze, levensreddende stichtingen, daarom hopen wij op véél inschrijvingen van mensen, auto’s en vliegtuigen.”

Door: Dick Schornagel

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer