strictly cars with character

Op bezoek bij Automotive Literature Europe: alsof het gedrukt staat

6 januari 2023

Als u wel eens gezocht hebt naar het originele instructieboekje van uw klassieker, een boek van uw favoriete merk of een oude folder, dan is de kans groot dat de naam ‘Automotive Literature Europe’ u iets zegt. Dit bedrijf herbergt een van de grootste collecties gedrukt materiaal van ons land, waarschijnlijk zelfs van heel Europa. Yuri van Koeveringe reisde af naar Haaksbergen.

Op een regenachtige donderdagochtend brengt deze rubriek ons naar het zeer oostelijk gelegen Haaksbergen; nagenoeg in dezelfde straat als Ferrari-expert Hietbrink Coachbuilding en het meer op Engelse merken gerichte S+S Tuning, beide eerder al langsgekomen in dit blad. Wij hebben hier afgesproken met Remco Kuiper. Deze autofanaat in hart en nieren heeft zijn jeugdhobby zo uit de hand laten lopen, dat hij er een bedrijf van heeft gemaakt. En wát voor bedrijf! Klanten van over de hele wereld weten hem te vinden voor alles wat er gedrukt is én met auto’s te maken heeft. Van eenvoudige literatuur over moderne Porsche’s tot zeldzame instructieboekjes van vooroorlogse Alfa Romeo’s.

CARROS EN ‘DE AUTO’
Al bij binnenkomst begint elk papierminnend hart sneller te kloppen. De warme, nootachtige geur van oude boeken, waar wij bibliofielen zo van kunnen houden, vult een van boven tot onder, van links tot rechts met kasten volstaande ruimte. Stalen stellingen, die op hun beurt rijkelijk overstromen met boeken, folders, brochures, instructieboekjes, persmappen en oude magazines. Sommige netjes geordend, andere duidelijk nog wachtend op archivering. Remco, die we al jaren kennen en bij wie we geregeld literatuur aanschaffen voor het schrijven van artikelen over bijzondere klassieke auto’s verwelkomt ons met een wijds gebaar. Hij neemt ons mee naar een stelling vooraan, waar naast een aantal vroege nummers van CARROS Magazine een grote collectie ‘De Auto’ van de KNAC staat. “Dit vinden jullie vast mooi.”

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer