Opel Astra OPC: vetrandje

09 januari 2013 08:10
Opel hoopt al jaren dat de letters OPC dezelfde magische klank krijgen als GTI. Aan de nieuwe Astra OPC zal dat zeker niet liggen.
De jongste versie van de Astra OPC – alleen leverbaar in de coupéachtige driedeurs GTC-carrosserie – is namelijk meteen de sterkte Astra die Opel ooit bouwde. Uit de tweeliter turbomotor wringen de techneuten van het Opel Performance Center 280 pk en een koppel van 400 Nm. De laatste luchtgekoelde Porsche 911 had maar 5 pk meer!

Schaatsen
Plenty power dus, maar het blijkt een hele klus om dat fatsoenlijk via de voorwielen, die ook nog belast zijn met sturen, op het asfalt te krijgen. Zelfs met de speciale ‘HiPerStrut’ voorwielophanging – waarbij het draaipunt van de wielen verder naar buiten is geplaatst om reacties in de besturing te temperen – en een mechanisch sperdifferentieel lukt het bij fors accelereren vaak niet om schaatsen te voorkomen. Zelfs niet op het strakke asfalt van het Circuit van Zolder waar we de nieuwe OPC ook even aan de tand mochten voelen.
Wie al het vermogen op de voorwielen loslaat bij een sprintje wordt eerst afgeremd door de tractiecontrole. Je moet om echt prettig te rijden eigenlijk pas het volle vermogen aanspreken als de OPC al even op gang is. Dan heb je minder last van het losbarstende koppel en de reacties die dat in de aandrijving veroorzaakt. Is er wel genoeg grip, dan schiet de Astra OPC in zes tellen van 0 naar 100 km/h.Kilogrammen
De Astra OPC is verder trouwens wel een lekker sportieve verschijning. Zeker met de optionele 20-inch wielen (standaard 19, ook niet kinderachtig!), waarachter solide remmerij van Brembo je toelacht. En ook het interieur is helemaal in de sportsfeer met fraaie kuipstoelen en een fraai instrumentarium.
Ze kunnen het wel bij Opel, sportieve auto’s maken, alleen hebben ze er nog te veel kilogrammen voor nodig. De Astra OPC weegt rijklaar namelijk 1.550 kg en dat is echt te veel. Een VW Golf R is zelf met zijn extra gewicht opleverende vierwielaandrijving nog 30 kg lichter. En een Ford Focus ST weegt zelfs 165 kg minder. Daarmee is de Astra OPC is zijn klasse wel de krachtigste atleet, maar hij heeft ook een vetrandje. En dat mag er nog van af!Tekst: Mario Vos

Opel Astra OPC
Motor2,0 liter viercilinder turbomotor
Vermogen280 pk bij 5.300 tpm,
Koppel400 Nm bij 2.400 tpm
TransmissieVoorwielaandrijving, handgeschakelde zesversnellingsbak
0-100 in sec.6,0
Top in km/h250 (begrensd)
Verbruik in l/100 km8,1
CO2-uitstoot in g/km189
Prijs in euro42.995
Tags: Astra, OPC, Opel
Share |
Beoordeling: 2 (11 beoordelingen)

Reacties op 'Opel Astra OPC: vetrandje'

Uitkomst van de som Geef een nieuwe code
G.E.J.Wensing zegt:

Gewoon een Renault kopen,ben je van alle ellende af,en is ook nog een stuk goedkoper!!!

Geplaatst op: 08-03-2013 10:39
Dit bericht is niet OK!
Steve zegt:

Zal Opel wel overleven?

Geplaatst op: 19-01-2013 12:11
Dit bericht is niet OK!